Point-of-Care Echografie voor Huisartsen

Klik op onderstaande link de een gratis webinar!

 Point-of-care-echografie is een snel, stralingsvrij, makkelijk te herhalen middel dat klinische besluitvorming door de huisarts in de praktijk of op visite accuraat ondersteunt en procedures veiliger en efficiënter maakt. De 3-daagse point-of-care echografie cursus is specifiek ontwikkeld voor deze doelgroep. Deze cursus is succesvol tot stand gekomen vanuit een uniek samenwerkingsverband tussen DEUS en SonoSkills tezamen met huisartsen.

WHAT YOU'LL LEARN

De cursisten worden na afloop geacht om:

  • Vertrouwd te zijn met en het kunnen beschrijven van de basale natuurkundige principes van echografie.
  • Te kunnen beschrijven hoe echografie apparatuur, software en instellingen de echografische beeldvorming beïnvloeden.
  • De voordelen en beperkingen van point-of-care echografie te benoemen.
  • In staat te zijn relevante point-of-care echografische beelden te verkrijgen, beoordelen en interpreteren.
De cursus is geschikt voor alle huisartsen en huisartsen in opleiding die zich voor de point-of-care echografie interesseren en een stevige theoretische en praktische basis willen verwerven om daadwerkelijk echografie in hun praktijk toe te passen.

De theorie wordt in presentaties en e-learning aangeboden. Het zwaartepunt van de cursus ligt echter in het uitgebreide hands-on gedeelte; namelijk het vervaardigen en interpreteren van echobeelden. Voor een optimaal leerrendement met focus op het zelf verrichten en interpreteren van echografie maken wij altijd gebruik van proefpersonen, doorgaans studenten geneeskunde. De deelnemers hoeven dus niet op elkaar te oefenen.

Aan deze 3-daagse cursus is een supervisie traject van 3 maanden gekoppeld bestaande uit een online portfolio waarin echobeelden worden beoordeeld op afstand. Daarnaast wordt aan elke deelnemer een uitgebreid SonoSkills protocollenboek verstrekt met Technical Scanning Guidelines en een handige toolcard.

Voor iedere cursus wordt een gedegen bestudering van de opgegeven lesstof & e-learning verwacht om de cursusdoelen te bereiken. Houd qua voorbereidingstijd globaal rekening met 7 uur studeren per cursusdag.


OPTIMALE LEEROMGEVING


De DEUS-SonoSkills cursus is net als alle andere SonoSkills cursussen uniek door onze rigoureuze praktijkgerichte didactische opzet. Wij onderscheiden ons van andere echografie cursussen door tijdens de praktijkoefeningen te werken met kleine groepjes van 3-4 cursisten per oefenstation. Elk oefenstation heeft een eigen instructeur, echoapparaat en waar van toepassing een echomodel. Als gevolg van deze werkwijze wordt elke gemaakte echo echt direct gesuperviseerd en kan gebruikt worden voor het eigen echoportfolio en eventueel certificatietraject. Juist het aanleren van de praktische implementatie van point-of-care echografie (POCUS) is belangrijk. Wij werken daarom alleen met ervaren klinische instructeurs die in het dagelijkse werk ook daadwerkelijk zelf structureel point-of-care echografie toepassen in de behandeling van eigen patiënten. Tijdens het gezamenlijk oefenen van de echovaardigheid, onder andere door middel van voor de individuele cursist relevante scenariotrainingen, is er zo voldoende ruimte om ook in te gaan op de klinische setting in de eigen dagelijkse praktijk.

Trainers

photo Marc Schmitz

Marc Schmitz Founder & Trainer

During his MSc. at the Faculty of Medicine and Pharmacy at the Vrije Universiteit Brussel, Marc's interest in...

Read full profile
photo Ramon Ottenheijm

Ramon Ottenheijm Trainer General Physicians

Next to being a general physician, Ramon has a specialization in the musculoskeletal system, is general physician...

Read full profile

Other course dates

Point-of-Care Echografie voor Hu... Amersfoort 12-09-2022 Marc Schmitz

Our COURSE PARTNER

DEUS

DEUS is dé nummer 1 op het gebied van scholing in point-of-care echografie. De ontwikkeling van point-of-care echografie heeft een vlucht genomen en de zorg blijvend veranderd. Al sinds 2012 werkt DEUS, met een groot aantal instructeurs uit diverse specialismen en disciplines, aan de ambitie, om het essentiële gebruik van point-of-care echografie door kwalitatief hoogwaardig onderwijs voor elke zorgprofessional mogelijk te maken.

Visit website
logo DEUS